There was an error in this gadget

Wednesday, December 14, 2011

iklan raya...

...yang aku nak buat kalau aku duit banyak begini kisahnya....

hahaha!

mat dengan macho-nya sambil mengenakan spek hitam menunggang motorsikal harley-davidson pulang ke kampung diekori isterinya yang memandu kereta bmw mewah bersama-sama empat orang anak-anaknya.  sebelum itu dia dah hubungi muthu dan ah seng, member kamcengnya sewaktu kecik untuk pulang bersama-sama setelah sekian lama tak jumpa.

ah seng tiba paling awal di kedai usang mendiang ayahnya yang kini tinggal terbiar.  dengan jaket labuhnya yang ala-ala gangster mafia dengan tangan kanannya sentiasa diseluk ke dalam poket dia merenung bangunan usang yang penuh memori sambil matanya berlinangan.

muthu tiba di kampung lewat petang itu bersama anak isterinya memandu van vellfire mewah dengan memakai snow cap di kepala ala-ala penyanyi rapper dan rantai emas yang sebesar ibu jari melingkari di leher dan tangannya.

ah seng tersentap bila handphone-nya berbunyi.

'woi cina lu mana dei?!'
'cibai lu tambi, tionama!  wa dekat wa punya bapak kedai!  lu sudah sampai ka cibai?!'
'baru sampai la macha!  mana itu babi punya malayu?!'
'dua kali wa call talak angkat ma!'
'lagi atas motor!  banyak kerek satu kali ada jumpa, harley jugak dia ada naik!  cit!'
ah seng ketawa.  'nanti kalau itu babi punya malayu sudah sampai lu kasi call sama wa!'
'okey!'

tiba saja di kampung, terus jenguk rumah pusaka dan peluk cium mak, tak sempat nak duduk berehat dengan anak bini, handphone-nya berdering. 
'woi babi punya malayu, lu mana dei?!'
'dei tambi aku baru sampai da!'
'itu cina sudah call sama kau la dei!  dua kali tarak angkat!'
'aku atas motor da!'
'bila mau jumpa?!'
'ini malam la, pukul sebelas, tempat biasa!  kau bagi tau itu cibai punya cina!  tio naseng... jangan lambat!'
muthu ketawa!

tepat jam sebelas malam (selesai mat kerjakan solat terawih) mereka dah bersidai di kedai kopi pak long yang dah putih semua rambutnya.  masing-masing order kopi-o kaw paling sedap yang pernah mereka minum sepanjang hayat.

sambil meneguk kopi, mereka saling berpandangan.  saling menggeleng dan akhirnya ketawa terbahak-bahak tanpa sebarang kata.
 
'woi malayu, lancaulah, bukaklah itu spek, gelap maa!'
'cilaka lu cina, lu itu tangan kanan kasi keluarlah, siang malam simpan dalam poket, lu gila ka?!  berapa juta lu punya duit lu simpan dalam itu poket?  chi sin!'
'cibai lu malayu!'
mereka ketawa terbahak-bahak.
'dei tambi manyak sedap ketawa ha?  lu itu snow cap kasi bukak la.  cibai!  lu ingat lu popular punya rapper, maa?!'
'pundek lu la cina!'
mereka ketawa lagi.  terbahak-bahak.  mat gelak tengok ah seng seluk tangan kanannya dalam poket, dan ah seng gelak tengok mat tak pernah tanggalkan spek hitam tak kira siang atau malam, mereka semakin galak gelak bila tengok muthu yang tak pernah tanggalkan snow cap bertahun-tahun....

teringat detik indah di zaman kanak-kanak betapa kamceng mereka bertiga walaupun berlainan bangsa dan agama.  mereka sama-sama meraikan hari besar masing-masing dan takkan lupa di satu malam tujuh likur...

ah seng sumbatkan karbaid ke dalam meriam buluh.  muthu siram air dan mat cucuh api.  satu kampung berdentum.  bila mat sumbat karbaid, ah seng pulak siram air dan muthu cucuh api.  mereka lakukannya silih berganti.  dan satu kampung akan berdentum sehinggalah satu detik itu dentuman paling kuat dalam dunia telah tercetus! 

gedeboooooooom!!!

bila mereka bukak mata mereka terdampar di atas katil hospital.  mata kiri mat berbalut setelah korneanya pecah.  ah seng putus tangan kanan dan muthu terbakar semua rambutnya.  walaupun masih dalam kesakitan, namun apabila mereka saling berpandangan sesama sendiri mereka masih mampu ketawa terbahak-bahak....

malah tawa itu kekal sehingga kini....

masih wujudkah perpaduan begini?!

7 comments:

Anonymous said...

heheheh.. mana ilang.. lama.. tunggu artikel baru... best..

bofoyengfeng said...

pergh....ni baru rare punya iklan.

Gombug said...

Dapatkan memori 50GB kapasiti simpanan foto, muzik, video dan apa sahaja untuk telefon anda secara percuma hari ini tanpa sebarang bayaran dari Gombug.net! Sebelum 31 Dec 2012 - http://adf.ly/4O5uz

Eskapisminda said...

sungguh awesome skrip ni.

anisisme said...

hahahaha... sempoi!
law leh kuar tv cam ni, mmg wa gelak golek22 hahah

Anonymous said...

Realitinya bang, ade ke kawan kamcing Melayu Cina India??

Ini yang cuba disogokkan dari zaman berzaman, namun tidak berjaya.

Penempatan Melayu Cina India sebenarnya dari awal2 lagi dah diasingkan oleh pemerintah British.

Cina di Kampung Baru dan Bandar. Melayu di kampung2 dan India di estet2 ...

Saya tidak pernah jumpa ade 3 orang rakan kamcing Melayu India CIna ... tidak pernah ...

Acik Mano said...

Kahkahkah.. menarik cite ni..

Post a Comment