There was an error in this gadget

Tuesday, January 21, 2014

huh... lega no....

...setelah melihat beberapa kematian dan jenazah, serta membaca puluhan kes pembunuhan dan kemalangan ngeri jalanraya, juga menonton tv berita kemusnahan dan kemudaratan yang berlaku di negara luar, peperangan dan kehilangan sanak saudara... semua perkara ini tak berlaku pada aku!

lega no!!!

alhamdulillah syukur pada allah yang menjauhkan aku dari perkara begini, nauzubillah!

aku harap aku akan terus sihat, selepas 2009 aku disumbat ke dalam wad kelas tiga hukm sebab gout melampau.

masa tu jugak aku tergolek kalah kes mahkamah nafkah anak sebab aku bak kata yang arif tu bapak yang tak bertanggungjawab sebab tau buat anak tapi tak tau bagi makan anak.  huk aloh!

aku laki bini rasa daif dan aib tak tau mana nak sorok muka bila keluar orang semua pandang sinis, sebab baca pasal aku kat suratkhabar.

aku memang patut dihukum sebab aku ni bukannya baik sangat pun.  padan muka.  kahkahkah.

masa tu, aku duduk termenung.  iyalah, apa lagi nak buat.  duit ciput, hutang keliling pinggang, masa tulah teringat nama allah.  masa tulah sebut nama allah.  masa tulah mintak pada allah.  masa tu jugaklah, siang malam pohon allah buat magic, kun fayakun, ubah nasib aku.

alhamdulillah, aku dapat loloskan diri daripada kemelut perit itu selepas allah buat magic.  magic yang allah selalu buat bilamana dia suka nak buat.  allah kalau nak buat magic tak payah susah payah, kun fayakun, maka jadilah ia.  pendek kata, aku berjaya merangkak keluar dari penderitaan itu dan bersyukur seadanya. rumahtangga tak goyah, malah bertambah kukuh sebab aku dan bini aku tau apa erti keperitan dan faham erti cinta sejati yang mampu menjadikan segala yang mustahil menjadi tak mustahil.

dan, aku bersyukur seadanya walaupun kehidupan biasa-biasa aje.  itulah yang terbaik kerana itulah yang allah anugerahkan.  takut kalau allah magickan aku jadi juta-jutawan, aku jadi lain pulak.  jadi riak dan takbur, maka apa yang aku perolehi sekarang ini jauh lebih baik semasa aku jatuh tergolek sebelumnya.

apa lagi yang aku mau selain bersyukur di atas segala nikmatnya....

korang tau tak... selain daripada semua yang di atas, ada sesuatu yang sangat aku inginkan ianya terjadi tapi sehingga kini masih belum jadi realiti.  dan aku nak sangat ianya terjadi....

aik korang pun nak tau jugak.  hahhahhah!

sebenarnya... aku nak sangat rasa kawin dua.  bini aku akan dapat madu.  kat akhirat nanti bergaya dengan payung emas.  antara kebaikan kawin dua ni... boleh tolong dia kat dapur.  boleh ringankan beban kerja dia. taklah dia penat setiap malam jumaat.  asal pagi jumaat aku tengok bukan main serabai bini aku tu lepas malamnya sama-sama bina pahala.  aku kesian tengok bini aku tu.  niat aku baik.  untuk kebaikan dia jugak. korang nampak tak point aku nak kawin dua.

aku dapat bayangkan betapa bahagia rumahtangga aku nanti.  tahun pertama balik padang rengas, perak balik rumah bini aku, bawak bini muda sekali, raya sama-sama dengan mak bapak mertua.  tahun kedua, bini aku pulak balik kampung bini muda, beraya sama-sama mak bapak mertua yang kedua.

masa tu bini muda aku sedang sarat mengandung, bini tua aku tolong bagi tips dan petua-petua untuk menghadapi saat bersalin.  korang bayangkan, betapa indahnya dunia ini.  melihat kedua bini aku itu saling berkerjasama di antara madu.

lepas bersalin, bini tua aku akan ajar bini muda aku itu tips-tips penjagaan anak pulak.  mereka sama-sama membesarkan bayi comel itu sehinggalah dia pandai bertatih dan bini muda aku mengandung lagi anak kedua dan begitulah seterusnya sehingga dapat tiga orang anak.  stop!

di sinilah aku tegakkan keadilan.  oleh kerana bini tua aku ada tiga anak, bini muda aku pun hanya boleh ada tiga anak saja.  nampak tak permainan aku?  nampak keadilan aku?  ada nampak masalah?  tak ada, kan?! siapa kata kalau aku kawin dua akan timbul masalah?  siapa yang cakap?

yang paling aku terharu, bini tua aku dari mula aku nikah, menyarankan agar kami semua tinggal serumah. dua tiga kali jugak aku berdebat untuk cari rumah lain tapi bini tua aku tu tetap tegas dengan pendiriannya untuk kami semua tinggal sebumbung sampailah aku mengalah.  aku pulak yang rasa janggal.  iyalah, bila tiba masa giliran bini muda, aku rasa malulah pulak nak masuk bilik bini muda yang jaraknya hanya bersebelahan bilik bini tua aku itu sambil bini tua aku jeling-jeling sambil ketap bibir.  aku terbayangkan gurisan pada hatinya.  tapi itu masa mula-mula nak melangkah masuk bilik aje, tapi bila dah kunci pintu, lampu dah padam... terlupa kejap macam mana rupa bini tua aku tu.

esok malamnya bila tiba giliran bini tua, aku minta izin rehat sebab malam semalamnya aku dah kerja keras. bini tua aku tu okey aje.  nampak tak keindahannya?!  aku dapat kurangkan beban tanggungan bini tua aku itu.  kalau tak, dialah jadi mangsa asal aje hujan turun.  asal aje malam jumaat.  asal aje adik bangun.  asal aje kulit bergesel.  asal aje dia lepas mandi bau sabun.  asal aje dia lepas gunting rambut.  asal aje dia....

'aik lama tak bukak komputer, tulis novel baru ke?'

'er....'  aku tersentap.  'taklah tulis... ak ah... tulis novel baru.' cover line tak nak bini aku tu tau yang aku update blog.

'apa tajuk?!'  bini aku tersengih dengan mulutnya comot durian sambil mengunyah enak.

'er....'  aku nak kawin dua!!!!  tapi apa yang aku jawab.  'allah dan magic-nya!'

'wah!  islamic-nya novel baru awak ni!'

'hm... agaklah!'

'apsal awak ni gabra kera?'

'er... t-tengah gagau cari idea!'

'citer pasal apa?'

'er... p-pasal h-hero memohon magic allah!'

'hm... menarik!'

'tak jugak!'

'kenapa pulak?'

'allah tak munculkan magic-nya!'

'laa... kesianlah hero tu!'

'hm... memang kesian... apa nak buat... allah tak perkenankan magic-nya kali ini!

'hm... great story!'  bini aku datang dekat, cium pipi aku.  'all the best!'  terus berlalu nak hidupkan mesin basuh.

aku terhidu-hidu, rasa mual nak muntah, ada rasa melekit yang tajam, rasanya pipi aku ni ada bau durian.

cis....

aku berlari ke sinki.  sambil bilas pipi aku tertanya-tanya... rasanya allah takkan buat magic kali ini....

hm... hampeh!!!

2 comments:

Abe Kie said...

Lucunya..harap berpeluang kahwin lg satu...

ejaMaria said...

magic la sangattt...hikhikhik...

Post a Comment