There was an error in this gadget

Sunday, December 19, 2010

selesaikan yang kecik dulu...

...aku paling tak suka sentuh isu-isu besar, apatah lagi pasal politik yang ceramuk sebab untuk aku, politik tak perlu ada dalam sesebuah negara kalau pemimpinnya adil dan jujur! kalau rakyat dah semua happy, apa peduli siapa pimpin negara, betul tak?! maknanya, pemimpin itu disukai semua golongan sebab pastinya dia adil, bijaksana dalam mentadbir negara sebab polisinya disenangi rakyat jelata! senang aje! tapi, sebab yang aku katakan tadi, semua ni tak terjadi sebab setiap pemimpin ada agenda peribadi masing-masing! so, perkara jadi susah sebab disusahkan! paham! kalau ada pertelingkahan politik, maknanya, negara itu sendiri korup secara semulajadi! so, sebab itu aku tak pernah usik atau perkatakan apa saja perkara-perkara berat, sebab aku lihat ramai antara kita yang suka perdebat benda besar, terutamanya pasal politik, benda global, sedangkan diri sendiri, kehidupan seharian, malah, kepincangan dalam keluarga sendiri tak pernah diperbetulkan!

ni yang silapnya! sebab apa pun isu, semuanya bermula dari rumah! dari diri sendiri! kalau korang rasa korang betul-betul baik, jujur, taat suruhan allah, itu sudah cukup memadai sebab hanya korang seorang saja yang akan menjawab dengan allah apa saja yang telah korang lakukan! masa tu, karpal singh ke, atau siapa saja lawyer terhebat dunia sekalipun dah tak boleh nak tolong korang bila diadili di mahkamah padang masyar kelak!

baiklah, jom kita mula fikir dari rumah! bangun subuh, siapa yang tak pernah tinggal solat! atau, bangun dengan ikhlas terus ambik wuduk dalam kedinginan subuh? aku sendiri pun payah! ada aje alasan untuk aku tak nak sembahyang bila mula subuh ni!

dalam seminggu, tanya diri sendiri berapa kali tinggal solat subuh?! korang jawablah sendiri, ye! aku tak nak tau! yang duduk dengan mak bapak, berapa kali sehari korang cium pipi mak korang tu, bapak tak penting sangatlah! tapi mak yang lahirkan korang tu! tanya diri sendiri berapa kali sehari korang cium pipi mak korang tu? jawab sendiri! aku tak nak tau!

berapa kali pulak korang baca bismillah setiap kali memulakan sesuatu perbuatan! nak jalan, bismillah! nak duduk, bismillah! nak berdiri, bismillah! bukan masa nak makan melantak aje? maksud aku setiap kali korang nak buat sesuatu korang mulakan dengan bacaan bismillah? hah? jawab sendiri aku tak nak tau!

pernah solat khusyuk? aku tak pernah! masa aku solat aku teringatkan bil api tak bayar lagi, sekolah dah nak bukak anak-anak belum beli baju, kasut, beg dan banyak lagilah! kejap nanti nak keluar tengok wayang, pastu teringat pulak birthday bini dah dekat nak hadiahkan apa, dan macam-macam benda 'anjing' yang masuk otak aku setiap kali aku angkat takbir dan baca doa iftitah! buat apa aku nak tipu, memang betul macam tu! sebabnya, aku tau aku ni terlalu fikirkan dunia daripada serahkan diri aku sepenuhnya pada allah! korang macam mana? boleh aku tau masa korang solat khusyuk tu macam mana keadaannya? korang nampak apa? nampak ke syurga atau nampak ke seksa neraka? boleh aku tau macam mana indahnya syurga dalam solat khusyuk korang tu?! ceritalah sikit! atau, korang pun macam aku jugak, banyak benda-benda dunia yang korang fikirkan masa tengah solat! kahkahkah! jangan jawab, aku tak nak tau!

berapa kali pulak dalam sesuatu perkara yang korang berjaya, korang ucapkan alhamdulillah pada allah?! atau, apa saja yang korang lakukan, korang selamat tak ditimpa petaka! bila korang selamat balik rumah dari kerja, pernah tak korang ucap alhamdulillah, selamat aku sampai rumah! atau, besoknya bila dah sampai ofis, korang ucap alhamdulillah, selamat aku sampai ofis! atau, bila balik dari lunch, korang ucap, alhamdulillah, kenyang perut aku rezeki allah bagi. kahkahkah! aku rasa korang tak pernah, tapi tak taulah....

jadi, aku nak bagitau korang, betapa korang ni semua sebenarnya jarang-jarang bersyukur dengan apa yang allah bagi! jangan pulak bila korang selesai rompak rumah orang korang ucap pada allah, alhamdulillah selamat aku tak kena tangkap! itu nak mampos, bangang!

kadang-kadang aku terfikir... dulu nenek moyang kita hidup sederhana! ada tanah, ada kebun, itu dah kira mewah! sekarang, anak-anak muda bangsa melayu beragama islam, bukan sekadar mengimpikan kebun! untuk diorang tu, ada duit, kalau dah mak bapak super rich, buat apa mintak kebun, baik beli ferrari, lamborghini! aku kagum tengok anak-anak muda melayu hari ini dah mampu bawak kereta mewah jutaan ringgit sedangkan umur tak sampai tiga puluh! hebat giler! aku dulu umur tiga puluh pun masih terkial-kial bina perniagaan tapi terlungkup jugak akhirnya! kahkahkah!

apa pun yang aku merepek ini, pokok pangkalnya atas diri korang masing-masing! tepuk dada tanya selera! aku dah tengok ramai orang kaya yang bertaraf jutawan meninggal dunia. yang diorang bawak sebagai teman hanyalah sepasang kafan putih yang tak ada jenama. tak pulak ditanamkan sekali banglo, atau kereta mewah, atau akaun bank yang beratus juta ringgit itu.

sori ek, di akhirat, semua itu tak laku! yang berharga hanyalah amalan salih!

jadi, di mana hebatnya dunia ini?!

kalau kita halusi dan bandingkan kepentingan akhirat yang kekal itu....

1 comment:

Mr. TN_SkY said...

terbaek bang..saya setuju :-),pOlitik malaysia banyak yang immature,need to improve...
jengah sini,bca entri,drop komen dan folo kamu :-) Check my new entry jika sudi..hehe

Post a Comment