There was an error in this gadget

Thursday, December 16, 2010

hai, sihat semua?!

...heiyoo! pe kabar! lama ek aku tak update blog! tak tau nak merepek apa sebenarnya! tadi aku pergi hukm, biasalah, buat routine check up gout aku! teringat masa aku terlantar sakit dulu! huh! tobat! tak nak masuk wad dah! tapi, kalau korang nak rasa insaf, lawatlah hospital! lawatlah kubur! kalau nak lebih insaf, lawatlah wad ortopedik, tempat pesakit kena potong anggota! masa tulah korang rasa beruntung sebab ada kaki, ada tangan, cukup sifat dan anggota!

aku termenung panjang masa tunggu nombor aku dipanggil! biasalah, sepital kerajaan, kenalah sabar sikit! masa tu aku terfikir, duit atau kesihatan? mana pilihan terbaik?! kalau duit melimpah, tapi sakit, naik kerusi roda, orang tolakkan?! atau, duit berjuta, terbaring kat katil, hidung masuk tiub, makan berak orang uruskan?! atau, hidup serba sederhana, tapi sihat walafiat? huh! soalan lumrah, kan? tapi, persoalan itulah yang bermain masa aku baca suratkhabar sambil tunggu nombor dipanggil!

korang pilih yang mana?

dulu, (masa muda remaja) aku pilih nak hidup kaya duit melimpah! sebab, dulu aku sihat! sebab, dulu aku muda! aku tak rasa yang aku akan terlantar dan jatuh sakit! kena papah dan makan disuap, berak ditampung dalam lampin!

sekarang, (masa dah tua ni) aku pilih untuk sihat walafiat! kaya pilihan kedua! biarlah hidup sederhana, tapi sihat tubuh badan!

macam cibai, kan! betapa tamaknya aku baru aku perasan! kenapa dulu masa aku muda remaja aku tak pilih hidup sihat, gaya sederhana, asalkan jiwa tenang? kenapa aku mintak untuk jadi kaya-raya? pakai kereta mewah, rumah besar bertingkat-tingkat! dan, aku dapat semua itu! allah kabulkan permintaan aku! aku pernah rasa hidup mewah, berkereta sport sana-sini!

tapi, akhirnya mana semua kemewahan aku tu? ha, ini yang korang nak kena tau! hampeh! hilang semua! sebab, aku tak ingat pun betapa besar kuasa allah! kalau allah nak bagi kaya, kun fayakun, korang kaya! kalau dia nak miskinkan korang, kun fayakun, korang terus jatuh miskin! hebat gila, kan?!

dan, sementara bini aku berdengkur kat sebelah aku sambil temankan aku ke hospital, aku terus termenung! merenungi kehidupan aku yang lampau! aku kurang bersyukur! aku kurang melihat orang-orang sakit di hospital! tapi, hari ini, aku dapat melihat pelbagai jenis manusia yang punyai pelbagai macam penyakit! yang wajah-wajah mereka kosong dan hampa! yang semestinya mengimpikan kehidupan yang sihat! main bola macam orang lain! berlari macam orang yang ada kaki! melompat tak perlu diusung dengan kerusi roda! dan, wajah-wajah mereka penuh tersirat kisah silam sebagaimana aku yang merenung apa yang aku lalui sebelumnya!

dan, aku terus panjatkan kesyukuran, kerana allah belum panggil aku untuk pulang menemui-nya! bermakna, esok ada lagi masa untuk aku perbaiki kehidupan!

syukur, alhamdulillah! semoga, esok aku berpeluang untuk melihat lagi senyuman mentari!

1 comment:

edlidza said...

saya sokong abg diat ... even myself feel the same way too... apapon things that happen always ada reason kan ...semuanya rahsia Allah :)

Post a Comment