There was an error in this gadget

Tuesday, August 2, 2011

banyakkan sales...

...di bulan ramadan ini. atau kata lain, banyakkanlah bersedekah....

macam mana kalau tak mampu?! aku sendiri nak makan pun miss, macam mana nak bersedekah?! itulah yang mungkin berlegar di kepala ramai kita, yang tak semua berkemampuan disebabkan banyak hal yang korang sendiri aje yang tau.

aku baru je balik hantar anak-anak aku pergi mengaji. sementara tunggu diorang habis ngaji, aku pun singgah kat pasar ramadan di wangsa melawati untuk beli air tebu yang bini aku pesan dan sedikit kuih-muih. masuk aje diorang dalam kereta, angin terus naik. aku tengok muka anak perempuan aku yang nombor dua macam lepat basi. kusam semacam.

'kenapa muka kau ni?!'
'thirah letih sangat!'
'sebab tulah allah suruh kau puasa, nak bagi kau rasa macam mana orang susah, orang miskin yang tak ada benda nak makan! nak bagi kau insaf! faham?!'
'thirah tadi ngaji dua page aje pa! dia bagitau ustazah dia tak larat. letih!' adamboy tambah cili la pulak.
'selalu baca berapa page?!'
'tiga!' si kaduk pulak menyampuk! (kaduk aka anisah ni anak pompuan aku yang ketiga)
'kau baca berapa page!?' tajam anak mata aku merenung si kaduk melalui cermin belakang kereta.
'tiga!'
'kau adam?'
'tiga!'
'kenapa kau baca dua aje thirah?!'
'thirah letih! ngantuk!'
'pelik kau ni, orang bulan puasa nilah nak beribadat banyak-banyak! nak baca quran banyak-banyak! pahala berlipat ganda. kalau biasa dapat satu markah pahala, bulan puasa biasanya berganda-ganda. patutnya, kalau biasa baca tiga page, bulan puasa mintaklah kat ustazah baca tujuh lapan page. bila page kau berganda, pahala lagilah berganda-ganda-ganda!'
semua diam kelu tengok aku naik angin.
'tulah sebab korang ni semua tak pernah rasa susah! cuba korang lahir kat rumah setinggan, atap zink, panas nak mampos, mak bapak orang susah, makan kena catu, baru korang tau! tak pernah rasa syukur! baru puasa setengah hari dah macam nak pengsan! itu belum tak makan lima enam hari!'

air-cond proton saga yang tak sejuk sebab cuaca di luar panas tak hengat semakin menghangatkan hati aku yang menggelegak. (bak kata bini aku, kurang 20 markah puasa aku)

hm, balik cerita pasal sales tadi, bukan susah pun kalau korang ada niat nak bersedekah. tak mampu, sedekah yang korang mampu. macam aku ni, kalau tak mampu bersedekah wang ringgit, sedekah benda lain yang boleh gembirakan sesama insan.

paling dekat korang nak sedekah, tak usah pandang jauh-jauh, tu... bini korang tu. kalau ada laki, laki korang tu. sedekahkan sesuatu yang boleh gembirakan bini, atau laki. aku kalau part-part macam ni memang selalu berkorban! biar aku susah asal bini gembira. macam lilin, itulah aku kalau boleh diibaratkan. hanya aku harap, bini aku hargai sales yang aku saban malam bagi.

er, mintak mahap banyak-banyak ye, bawah umur, cukup baca sampai kat sini aje! ada unsur 18sx. dan yang dah baligh, dah kawin, baca lepas azan maghrib, takut nanti terbatal la pulak posa korang tu, hahaha!

walaupun susah, bila malam dingin tu, sering aku buat sales. kalau bukan time sales pun, aku memang selalu buat jualan murah. kadang-kadang, bila bini aku mula nak lelap, aku hisap tetek. (hello aku dah nikah okey, hisap itu sah di sisi undang-undang, lagipun, bini aku ni ladang yang boleh aku usahakan bila-bila aku suka!)

nampak tak?! inikan sedekah namanya?! korang ingat sedap ke rasa tetek bini aku dan bini-bini korang tu? bukannya semanis strawberi! payau. adakala kalau tak cuci pahit sikit, kan?! kalau berpeluh, masam, tul tak?! nak-nak kalau tak mandi bila lepas masak, mulalah rasa belacan, ikan masin, kicap, macam-macam lagi rasa yang sewaktu dengannya. tapi, aku, korang, sanggup korbankan nikmat, asal bini korang dapat kenikmatannya. menggeliat-geliatlah bini-bini kita semua ye, bila kena hisap. sedap tak terkata, hanya boleh merintih, tapi yang aku, korang dan jantan-jantan semelaya semua dapat apa, letih lidah menjilat aje, tul tak?! bukan kita rasa sedap pun. bini-bini aku dan korang bukannya tau! kan?! ha! ini pun sedekah jugak ye! kalau bulan puasa, kita sedekahkan kenikmatan kat bini, dan bini senyum panjang meleret, maka bergandalah markah kita ye!

itu belum lagi sedekah air manisan, walaupun payau, rasanya manis di ingatan! hehe! kalau orang pompuan baca ni sambil tersipu-sipu, betullah apa yang aku cakapkan ni!

kalau part kita, bukan senang nak pujuk diorang suruh buat. macam-macam alasan, itulah, inilah, loyalah, yaklah, hieyalah, tul tak warga jantan semua?! kita jugak yang beralah, yang sering bersedekah. tapi, kalau bini-bini yang faham tu turut sama bersedekah, aduhai mak oi, nikmatnya tak usah nak cakap.

jadi, pendek cerita, bersedekahlah apa yang korang mampu! macam aku cakap tadi, kalau tak mampu sedekah wang ringgit, malam ni sedekah kat bini korang aje. kalau malam jumaat, lagi afdal korang bersedekah. sedekahkan lebih sikit. macam aku, bukan malam jumaat aje aku sedekah lebih, malam biasa pun kalau ada masa, memang aku sukarela bersedekah, suka buat sales, sampai bini aku sendiri menolak. sampai dia tak tahan asyik sales aje!

'dahlah tu yang, janganlah banyak sangat bersedekah, saya tak tahan dah ni!'

hahahahaha!

dalam hati aku sempat berbisik: 'kalau tak tahan, awak carikan saya sorang lagi, saya ada banyak lagi nak sedekah ni, dah awak tak tahan, dari membazir, baik saya sedekahkan pada pompuan lain yang memerlukan!'

apsal korang ketawa? amboi sukanya! korang tak pernah bersedekah kat bini ke? kalau kat pompuan lain, bukan main banyak korang bersedekah, boleh pulak?! apa pun, sedekahkan yang manis-manis, indah-indah, geli-geli... biar kurang wang ringgit, sedekah kat bini mau power!!!

3 comments:

Nyxevious said...

sokong hbes derr!!!! sedekah mcm2 bentuk ade....

intan.maisarah said...

saya belum nikah lagi bang ~.~

huda farhani said...

hahaha. tumpang gelak je

Post a Comment