There was an error in this gadget

Thursday, October 20, 2011

nak dating kenalah lawa-lawa...

...biasalah kan!

tapi, pernah tak korang fikir untuk pergi sembahyang jumaat pun kena lawa-lawa, wangi-wangi, cantik-cantik?!
tapi, ramai yang pergi solat jumaat selebet aje aku tengok.  pakai ala kadar aje.  ada yang pakai t-shirt perbarisan kemerdekaan, t-shirt kilang perabot ah fook dan sebagainya.  sebelum ke masjid tak mandi pun, apa aje baju yang dipakai pagi tadi, itu jugaklah yang dipakai masa solat.

ada ke patut?!  allah tengok pun tak de selera.  kalau nak jumpa awek, bukan main wangi.  mandi empat kali, sikat rambut 23 sisir, perfume tiga suku botol, baju paling terbaek yang ada dalam almari.  tapi, bila pergi solat jumaat, kenapa tak macam tu?  kenapa sempoi aje?  kenapa tak mandi, tak pakai pewangi? macam ni korang pergi untuk jumpa allah?

hehe!  aku dulu pun macam korang jugak.  malah, sampai la ni pun sama gak.  pakai sempoi-sempoi aje.  patutlah dulu masa arwah abah pergi masjid dia mandi sejam, pakai jubah siap gosok ada side, pakai minyak atar tiga batu dah boleh bau.  aku heran jugak.  kenapalah orang tua ni beriya-iya dressing?  padahal nak pergi masjid dekat rumah aje.  nak solat jumaat aje bukannya nak sembahyang raya.

kenapa korang macam ni?  nak jumpa allah pakai selebet?  ala kadar aje.  nak jumpa awek, ehem... ehem!

dan, bila ku renungkan balik, terasa malu la pulak.  bila susah tadah tangan mintak kat allah.  bila nak apa aje, mintak kat allah.  tapi, bila tiba masa dating dengan dia, pakai ala kadar.  sedangkan korang nak jumpa pegawai kerajaan mintak tender pun pakai tali leher, baju smart, tug in, bau pun wangi, tapi bila jumpa allah, kenapa ala kadar saja?

aku dah mandi, pakai kain, pakai t-shirt aje (tapi yang bersih baru basuh), sekarang aku nak pergi dating... bye!

1 comment:

Anonymous said...

tu baru la btul2 g dating....terbaekk...jmpe yg ESA msti la Yg terBaek kite pakai kan....crite nie mengcongkam bro....

Post a Comment