There was an error in this gadget

Thursday, June 24, 2010

kalaulah aku jadi menteri?!

aku menteri? first sekali sure bini aku lari! kenapa? sebabnya bukan senang nak jadi menteri ni dik oi! cakap senanglah! kalau korang nak tau, aku sure korang takkan tau punyer, ciri-ciri menteri yang sebenarnya macam mana?! ha, aku bagi korang lima saat untuk jawab? Siapa yang tau ciri sebenar seorang menteri?...........................teeet! masa habis!!!

Semua salah! tulah aku tau korang semua ni tak tau ciri sebenar menteri ni camana?! kalau korang nak tau, menteri ni mestilah pertama, bau busuk! kedua, serabai macam bob marley! ketiga, ha, apa? tak tau? tu pun tak tau nak kena bagitau! okeylah aku bagitau! ketiga, kelam-kabut! keempat, ha, apa, lambatlah nak tunggu korang jawab baik aku jawab, mati muda! ini sebahagian ciri-ciri menteri tulen yang sebenarnya kalau korang nak tau! tak caya? korang kata aku merepek! hm, tulah kalau aku kata korang baghal tau marah! kalau korang tau menteri tu macam mana, tak ada siapa yang nak jadi menteri! sebab tulah menteri yang ada sekarang ni bukan menteri yang sebenarnya!

sebab tulah aku tak sanggup nak jadi menteri! sebab aku sure bini aku first lari sebab aku sure aku ni akan bau busuk, serabai, kelam-kabut, dan mati muda! aku pun tak nak mati muda dek oi... sure bini aku orang kebas kalau aku mati cepat!

kebiasaan menteri yang kita tau macam mana? hah! sure la menteri kita segak, tul tak? kaya dah sure! kalau dulu muka tua, sekarang nampak muda tampan macam betina pakai botox! kacamata tukar contact lens, nak pikat artis mana tau dapat! hehe! itu menteri yang biasa kita tengok! sebab apa, sebab ini bukan menteri tulen!

cuba korang tengok macam mana kalau aku yang jadi menteri! kita saksikan sketsa ini! jeng, jeng, jeng....

di satu kampung baru lepas pilihanraya dan aku telah menang majoriti besar melebihi 70,000 undi dan mula menjadi wakil rakyat cum menteri....

subuh hening aku pun baru jer sampai kat rumah selepas melawat pokok tumbang....
bini aku baru jer tanggal coli bila hp aku berbunyi....
'datuk, datuk....' tangisan pilu.
'siapa ni?'
'anak pak man warung tomyam!'
'ha, apa hal call subuh-subuh ni?'
'datuk....' tangisan memanjang. 'ayah saya baru saja meninggal dunia, ni ha, panas lagi....'
'la, baru tadi saya sembang kat tempat pokok tumbang tu, meninggal kenapa?'
'lompat tinggi sangat tadi bila italy kalah!'
'ha, tak apa, kejap ni saya sampai!'
'okey datuk!'

bini aku?! muka sure ketat! walaupun dia cun melecun, bila tau aku nak kena jenguk kawasan, muka jadi lencun!

'awak kena paham tugas saya, muka tu cubalah senyum sikit!'
'awak tu baru jer balik, tak sempat mandi lagi....'
'awak, ini tugas saya! saya ni wakil rakyat, kesusasahan rakyat, kesusahan saya!'

bini aku sure pakai coli balik! muka sure tegang! torpedo aku tu jer yang tak tegang-tegang! dah berapa lama dah! bukan tak nak tegang! tak sempat nak menegang!

aku bergegas ke rumah pak man tomyam. mujur aku antara orang yang dulu sampai! sempatlah aku baca apa patut! buat muka sedih! seluk poket hulur berapa patut! dan, habis jer aku hulur duit, hp aku bunyi lagi.

'datuk, rumah saya terbakar datuk....'
tak sempat mandikan mayat pak man tomyam aku lari ke rumah mak senah yang bila aku sampai tinggal asap. hulur lagi, buat muka sedih lagi! pujuk pulak mak senah yang sedang berguling-guling kat tanah... adui....

bila masa aku nak mandi cuba korang bagitau aku? tak ke aku jadi serabai? kelam-kabut dah gerenti! kalau rakyat kat tempat aku tu 70,000 orang, berapa banyak masalah satu hari? berapa minit sangat aku boleh habiskan masa untuk menangani sesuatu masalah rakyat? longkang pecah call aku! jalan retak, call aku! accident pun call aku! ayam bertelur call aku! pendek kata apa jugak masalah call aku! termasuklah bini nak beranak call aku macamlah aku ni pakar sakit puan! dahlah aku ni jarang tengok bini aku bukak coli, silap-silap lain pulak jadinya! itu belum lagi yang nak mintak derma, nak minta rekomen, nak mintak tanah, nak itu, nak ini! halo brader, satu hari hanya ada 24 jam aje! korang ingat sempat ke kalau aku nak mandi? sebulan tu aku rasa, kalau aku nasib betul-betul baik sempatlah sekali aku mandi hadas! paham? sebab tulah aku bagitau korang kalau betul-betullah nak jadi menteri, korang mesti bau busuk, serabai, kelam-kabut, mati pun cepat sebab segala masalah rakyat terpikul kat atas bahu korang!

hm, ada sesiapa yang sanggup untuk menjadi menteri tulen???

ha, sanggup ke saper-saper nak jadi menteri, menteri tulen tau, bukan menteri yang tiba-tiba jadi kacak tu!

hehe, sebab tulah aku awal-awal lagi kata aku tak sanggup sebab aku sure bini aku mesti lari!!!

2 comments:

ana farnalicious said...

hak3
betul3
sini nk cakap ngan menteri pon susah
nk kene jumpe org tu org ni
pegawai tu pgawai ni
dapat pekeje yg byk cekadak
lg lah susah
huhuhuh
mcam3


farnalicious

Anonymous said...

absolutely right!!!!!!
"saya ni wakil rakyat, kesusasahan rakyat, kesusahan saya" - nice quote!

Post a Comment