There was an error in this gadget

Thursday, June 24, 2010

lagenda budak setan: novel vs filem

aku tau, dengar jer topik ni aku bukak, hm, sure berduyun-duyun ahli bahas yang mahir! tak caya tengoklah! aku pun pening, kejap-kejap garu kepala, kejap-kejap tepuk dahi, macam-macam kerenahlah pasal filem lbs ni bila dah keluar! macam-macam luahan isi hati tapi semua disebabkan cinta yang menggunung terhadap lbs! aku tau!

bila korang baca novel dulu, masa belum farid kamil jadi kasyah, sure macam-macam wajah yang korang bayangkan?! tul tak? sama gak yang si mamat, kalau bukan wajah lisa surihani yang korang bayangkan, aku pun tak tau macam mana rupa ayu yang dalam kepala hotak korang ni?!

jadinya, bila dah keluar filem, macam-macam ragam timbul! aku tau, korang semua sayang giler master piece milik rakyat malaysia ni! aku sendiri tak berani campur tangan, sesilap aku kena bom, sebab aku tau kasih sayang korang pada karya ini sangat tinggi sekali! tak ada sorang pun yang mahu martabat kisah kasyah dan ayu ini dijatuhkan dalam apa jua keadaan!

so, gelanggang dah aku bukak, apa lagi semburkanlah ayat-ayat power korang tu! bye, aku nak tidurlah, dahlah semalam italy kena lauk, bergegas aku kerahkan bini aku tukar jersey pakai oranje! hehehe....

27 comments:

norhayati said...

Hmmm, macam2 entri!

Shukjessa said...

hahaha filem dah lepas pun bro, terima je la...walau hati berat nak terima.

Tapi dek kerana ada mulut-mulut yang berkata ianya akan disirikan, lepas tu akan ada sequel, bla bla bla harap-harap yang first movie tu sebagai pengajaran sebenarnya.

mungkin ada yang berkata 'lebih baik ada dari tiada'.
tapi ada juga yang akan berkata 'hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih' dan 'jangan sekadar melepaskan batuk di tangga'.

saya just harap bajet untuk filem kedua tidak nampak sangat la 'kedekut' macam filem pertama.

Kedekut yang macam mana? Korang nilai la sendiri, sebab filem tu bukan ada letupan, langgar, kemusnahan apa2, tiada efek CGI, tiada pelakon yang begitu ramai, bukan filem durasi 3 jam, bukan filem hindustan yang setiap 20 minit nak nyanyi, bukan filem yang dilakonkan di Amerika pun...

Sekadar ingin bertanya, adakah filem2 international berbajet ciput nak harap filem itu box office sampai lebih dari 10 angka sekalipun...

pada saya, tanpa novel ianya tidak akan sesukses ini, percayalah kalau hanya nak ikutkan jalan cerita dalam filem dan pelakonnya sahaja...

sekian...

min said...

alamak abg.. nak komen jugak boleh? buku stok baca kecik2, kumpul duit nak beli novel abg tulis. simpan elok2 dalam kotak, tak nak bagi org pinjam.. cet.. ade gak yang berjaya mencuri..

anyway..

LBS the movie.. jujurnya sedikit mengecewakan. Saya cukup excited nak gie tengok. jalan cerita terlalu cepat. banyak sangat-sangat benda2 kecik yang tertinggal. Benda kecik tu yang penting abg.

Memang selalu imagine.. ayu ni rambut panjang, jenis lemah lembut, pakai baju kurung cotten.. (wah..) kasyah, rambut panjang ikat.. ala-ala que haidar la.. tapi lakonan farid kamil gempak jugak bila main watak kasyah tu.

Banyak yang hilang dalam movie tu. Baca buku lain rasanye.. saya sampai pegi lagi sekali sebab tak puas hati dengan time tengok first time..

Tapi apa-apa pun cerita tu memang best.
Harap filem sambungannya, tak terlalu melayu dalam ertikata, cerita biar karya melayu.. jalan cerita biar melayu.. tapi perincian biar penuh.. biar feel. saya tak boleh nangis tengok movie tu. Saya baca novel nangis sampai tak cukup tisu..

Good Luck!!

Cik Puan iMan said...

salam..

bro.... sy frust sbnrnye tgk filem nih... sbb sy menanti fresno yg dibangga oleh kasyah n ayu dlm novel tuh... bukan nak sebijik2 mcm dlm novel.. juz klu boleh jgn la tgglkn part2 yg mcm fakta gituu :)

sy syg LBS dr sy skolah lg.. hari2 pasang angan2 nk cr bopren mcm kashah.. sy ulang bace novel tu brkali2..dan sy beli berkali2 jugak sbb member asalkn pinjm jek x pulang.. benci btul

tp sy x kata filem ni x best.. best jek... byk part menyentuh hati smpikn sy bole smbg nanges dlm kete mase on d way nanges.. sy sayangkn LBS..sangat2
dan klu boleh.. harap sgt part2 seterusnye lg akan lebih menyentuh hati dan brjaya dihasilkn dgn indah..

suh khabir bakhtiar jd pengarah ok kot heheheh..

Anonymous said...

Salam bro,

Pertama sekali tahniah diucapkan atas kejayaan filem LBS. Suka betullah dgn soundtracknya. Apa-apa pun, atas apa jua kejayaan, tentu saja ada yg cemburu dan iri hati. Itu tak dapatlah nak elak. Yg penting novel LBS berjaya difilemkan dan meletup. Orang lain yg sedap komplen tu, cuba diorang buat filem? Jadi tak?
Mungkin pengkritik ni harap LBS ni nak jadi macam Harry Potter kot,tanpa memahami LBS ialah adaptasi bermakna ada perkara tertentu tidak dapat diterjemahkan sepenuhnya ke dalam filem.
Apa-apa pun sabar ajalah, teruskan berkarya, anggap sahaja aura negatif sebagai pembakar semangat.

ElyndaIzan said...

dari dulu dok bayangkan watak kasyah tu sebenarnya bro ahadiat sendiri....

saefulf said...

producer n pengarah kedekut!!! citer dr novel still d best for me.. terbaik!!!

mella said...

masa baca novel budak setan 1, 2 dan 3 memang sy terbayang muka abg AA sebagai kasyah...nama pun sama....dan rasanya banyak ciri2 kasyah sama macam abg kan....

anyway, pasal filem, sebab saya tak tengok lagi, i have no words to comment....but i hope segala kekurangan pada filem ni akan diperbaiki utk filem2 akan datang. sebab saya percaya novel2 abg terlalu tinggi nilainya dan ada sesetengahnya memang agak sukar utk difilemkan.....setiap moment yg ada dalam novel tu sebenatnya mampu mencuit hati pembaca.... segala watak2 yg suka, duka, sedih, gembira, seram, marah dan pelbagai lagi macam perasaan kami sebagai pembaca turut sama rasakan ketika membaca novel2 abg.... gaya bahasa yg abg gunakan memang selamba giler tapi mampu menyentuh hati kami sebagai pembaca.....sebab tu jika novel2 ni difilemkan, kami mempunyai expectation yg tersangat tinggi dan berharap agar filem2 tu mampu menyentuh hati kami....mudah2an.....

apapun, saya doakan yg terbaik utk abg dan semua crew2 filem yg terlibat menjayakan filem LBS dan filem2 adaptasi novel abg di masa2 yg akan datang.

kochai said...

aku tetap kecewa dgn skrip dlam filem tu.....klau boleh apa2 novel abg diat yg difilemkan, skrip tu biarlah abg diat yg tulis.......

Shukjessa said...

filem malaysia selagi bajet ciput toksah beranganlah nak maju walaupun karya asal tu masterpiece.

nak lebih kenalah keluar lebih sikit usaha...buat cincai2 dan ala kadar, situ je lah standardnya

Honeydew said...

sinematography cantek..
tapi.. jalan citer mmg nmpak sangat tergesa2 nak kasi abis la... jalan citer melompat2..

Stuju... lenkali better bagi pengarah lain esp. KB tu... dan rasanya.. kalau la Part 1 ni diulang balik... under KB (baca: Khabir Bhatia) tu pun ramai yg akan ulang tgk balik LBS neh..

Anonymous said...

kalau buat siri tv pun best... slow 'n' steady... tak banyak le jalan cerita nak kena lompat atau olah semula... ikut je satu-satu... perghhh... mesti best...

azna said...

bagi I, ape org nk kata tu,komen diaorg...yg suka ramai, yg x suka pn ramai...yg dengki, lagi la ramai ramai...but for sure, bila yg mengkritik tu tandanya diaorg prihatin...kan Abg Diat kan? Tu tandanya diaorg pegi tengok...well, secara over roll nye...i SUKEEEEEEEE SGTTTTTTTTT kt novel ngn filem LBS.

amir de la rocha said...

filem tu..haram jadah!!!!! perabih duit aku aja...aku baca LBS ni sekali aja....yg tebal tu. Lepas baca..tutup terus. Khatam dalam ingatan. Sbb x sanggup nak ulang baca. tp orang yg buat filem tu selamba aja nak tipu aku!! x real langsung. x menepati karya yg sgt2 agung nih. seyes aa aku rasa nak bunuh aja orang yg wat filem tu. rasa aja la..bukan nak wat betul2. muaahahahaha. pape pown..if x leh nak abadikan citer tu dalam filem...tok sah wat..setakat nak kaut untung aja atas nama LBS..go to hell!!

Anonymous said...

herm..susah jugak aku nk komen pasal semuanya dah dilakukan yang terbaik mahupun film or novel tu sndiri tp aku nk jugak komen pasal aku xpuas hati pasal timer the movie tu..rasa sekejap jerk..klu bleh buat la movie sepanjang 2 jam or 3 jam biar pembawakan story novel tu meresap kembali kepada audience yg menonton...

Mr Travod said...

salam bro AA.....sekdar nak kongsi komen saya yg kat FB tu....tq


saya nak komen ini hanya la sekadar pendapat seorng peminat.

Dgn media hebat mengoreng citer ni saya sgt excited utk ke panggung, siap pakse wife utk g tgk gak. dan saya baru lepas tgk LBS.
...
Maaf, sgt mengecewakan.bagi org yg x pernah baca novel ni, mereka mungkin kata ok ...tapi tidak bagi peminat termasuk la saya(mungkin ade peminat yg suke )....citer ni fail.

ni komen saya:
- starting sgt boring
-kenakalan kasyah n the gang nampak sgt dibuat2
-scene ayu kena pakse kawin time mak dia pura2 sakit tu..okla tp mcm ade kureng
-scene azmi ngamuk bakar megazine memang terkesan
-byk sgt shortcut citer.akibat nye cite byk tergantung n x sampai kpd penonton baru(bukan pembaca novel)
- saya x paham kenapa la terlalu byk sgt gambar close up ...and goyang....naik muak tgk muka jerawat farid kamil tu.DOP fail
-nasib baik scene kasyah atas katil cedera n kate bantu dia kencing tu menghiburkan(kredit to farid n fazura)selamba
-scene atas bukit blakang umah ibu ...akan jadi menarik jika bukan kerana gambar asyik close up jeee....
-scene majlis kawin ...langsung x rase ape2....kalau la dpt diikut sedikit scene dlm buku ttime majlis kawin tu...mendalam impact nye
-scene kat hospital mcm ade yg x kena...


byk lagi tapi cukup la...

ade beberapa perkara yg saya tertanya2...
adakah filem ni dibuat tergesa2?
kenapa utk 1st filem LBS ni dibuat sehingga habis buku LBS....kenapa x dibahagikan kepada beberapa bahagian ....sebuah buku yg sgt tebal memang x bole dihabiskan dlm satu movie...ape salah dibahagikan....saya pasti byk lagi yg bole disumbat jika dibahagikan buku ni .

harap bro AA, kalau ade sambungan nye....pls make sure dpt penerbit, pengarah,director of photography nye yg terbaik ...

bab pelakon plak
farid kamil, lisa memang tak dpt dinafikan keserasiannye
que:terbaik
emi:okla sebab di masih br
pelakon lain ..akan lebih menarik jika watak di kembang kan skit lagi
fazura:terbaik gak...x sabar nak tgk watak kate dikembangkna

kenapa saya komen:
sebab LBS punyai aura yg sgt kuat...meninggal kan kesan mendalam pada pembaca....

jadi sgt sayang bila aura itu dirosak kan dgn filem yg byk sgt tergantung....wife saya yg x penah baca novel ni agak terpinga2, dia kata citer ni byk tergantung....so disitu bole nampak yg jalan citer x sampai kepada penonton

harap bro x kecik ati...saya cume harap aura novel n movie kalau x dpt 100& pun x pe.....tapi td serius saya rase auranye x sampai pun 20%

Anonymous said...

setuju sgt dgn komen last tuh (Mr Travod)

Anonymous said...

setiap yg dibuat slalunya ada kelemahan... kita kena percaya manusia takder yang perfect jadinya macam ni la... tapi bagi saya filem LBS ni mmg best... novel dia best gile... sampaikan habis tgk wayang... blk rumah sambung citer katerina lak..... Tapi sedih gak masa happy kasyah ngan ayu sekejap sgt.... terlalu..... pastu lisa suriani terlalu skejap berlakon.... tak dapat nak feel langsung..... sedih tetap sedih... sbb saya pernah menangis baca buku LBS sbb saya keguguran anak.... dan masa tu saya baca part ayu meninggal dunia... saya dpt rasa macammana kasyah rasa.... tp apapun AA the best..... teruskan filemkan novel2 AA.....

Anonymous said...

xde ke e-novel utk lagenda bdak setan

amalina afif afandie said...

1st day movie klua i trus pg tgk.. but a lil bit frust sket je sbb x mcm i xpect n the story mcm cpt sgt.. tapi xpe,, :) overall mmg best kot cite ni. zmn skolah i, kasyah ni jd pujaan i kot. hehe.. for now, cant wait for the LBS the series! AA mmg best! :)

ahadiatakashah said...

aku suka komen korang, jujur dan ikhlas, dah agak dah! tapi, apa pun... apa yg korang suarakan (sampai kuar api) sebab korang terlalu sayangkan karya lbs ini! terima kasih, komen lagi!

blackjane said...

nak komen gak lagi.. even aku da lambat

1st, pd korg yg ngaku die hard fan novel ni tp stil korg suke sgt kt filem LBS, pd aku antara 2 la.. sama ada korg sbnrnye da lupe jln citer novel LBS trus, tu sbb korg leh lupe.. ataupun, korg bkn la die hard fan karya agung ni at all, tp pathetic je ngaku diri die hard fan.

nape aku ckp cmtu? let me put it this way.. korang imagine, klau filem LBS tu aku tukar la tajuk dia jd "Air Mata Ayu" ke, "Lara Ayu" ke, pastu karektor Farid Kamil tu, x letak nama Kasyah. korg tgk muvi tu on the whole, korg akan tau ke muvi tu diadaptasi daripada novel LBS? klau korg Kipas Susah Mati LBS novel n kate korg ngaku filem tu filem dr LBS, aku angkat tgn n serender la. Sbb aku totally x knal filem Sharad Sharad ni n pd aku, filem ni a totally rubbish except for the song, cinematography and performance Farid Kamil, Lisa (bleh la) n Que Haidar. Fazura plak, dia mmg totally Katerina. I must say Fazura sgt2 menepati Katerina.

Sape kate nak realisasikan novel LBS kna makan masa 3 jam? sape kate perlu labur juta2 utk jdkan LBS bermakna? filem LBS cuma perlu skrip yg kuat (isi skrip at least kna 90% sama n nak pilih scene, kna tau scene apa yg bermkna dlm novel ni).. x pegi Fresno xpe, tp jgn buang scene Kasyah umumkn kt tgh2 dataran di hdpn student2 lain ttg cinta dia pd Ayu. Xde duit juta2 pn, akan ada mkna klau mak Ayu tu karektornya bkn moden, rmbut perang n pendek, sdgkn dlm bygn peminat2nya, mak Ayu ni org kmpg, berkain batik n bercekup kepala, xde bajet pn xpe asalkan scene setan Kasyah di'up'kan smpai nmpk dia ni btul2 setan dan x plukan bajet juta2 utk masukkan sume kesetanan Azmi dlm filem ni. Guys, those are what LBS is all about!!! setiap details n mende kecik tu ada falsafahnya sndri n Sharad Sharan dah tukar falsafah2 ni jd sampah!

Jgn ckp 'kalau kau pndai sgt, kau jela buat filem'. Klau kite bkn Ahli Politik kita x berhak berckp soal politikkah? aku marah, sbb nampak sgt filem LBS kaut keuntungan drpd peminat2 tegar LBS. aci kerat jari, majoriti penonton filemnya terdiri drpd mereka yg mengenali karya agung ini n yet we got rubbish~

aku setuju bile ade yg ckp, remake LBS n pasti akan ramai jugak yg akan berbondong2 pergi ke panggung tgk. filem ini pasti akan pecah panggung lg. dan yeS, spt yg pnh aku cdgkn kt LBS page fB dulu, pleaseeeee bg kt Kabhir Bhatia sbb dia tau cane nk zahirkan cinta dgn cara yg indah n i'll belive dia akn tau nak zahirkan cinta Kasya dan Ayu dgn cara yg hak

kapal terbang kecik said...

satu hari ni aku dapat tau LBS nak buat movie, rasa tak sabar jugak nak tgk hasil macam mana. yelah, sini bukan macam hollywood siap buat set bagai. xsama semua takpe, janji mesej tu sampai. janji dapat rasa sikit macam mana time baca novel LBS.
aku rasa kalau korang baca novel2 omputeh yg skrg byk di filem kan, korang akan tetap cakap buku best lagi. sb sume tu ikut imaginasi masing2.
bila trailer keluar, aku nmpk rambut corn rows tu dah frust dah. serious!

harry potter tu boleh je diorg audition berjuta orang nk dpt similar dgn karakter buku, tak kan nk cari kasyah susah sgt kan?
well it might be a win win situation, sb ni business kan.

setuju sgt dgn blackjane, tak sampai la aura dia.ni kalau nak komen, panjang berjela pn xhabis cakap.

btw, aku tak tengok pun movie LBS. belum sampai seru. then again, congrats kat AA! bukan senang kat malaysia ni nak filem kan buku kan ^_^ all the best bro.

blackjane said...

Bro AA,
ni mebi kuar dr topik asal,
tp pcya x klau sy ckp sy tggu bro AA keluarkan episod Joni Togo smpai habis.. ni rayuan ni

ajeE'BELLyza said...

boleh tak buat cerita LBS ni lagi skali tp atas arahan Kabhir Bhatia....

Anonymous said...

betul ckp blackjane tuh...novel joni togo...suke citer genre seram yg AA buat....

p/s: saye memang imagine watak kashah dlm LBS tu adalah AA sendiri sbb mcm ade byk persamaan^_^

SumBody Me.. said...

stuju ngn blackjane..aku pon ter-sgt xcited nk tgk muvi lbs ni...skali dh tgk, terasa sgt hampeh..feel x smpai..byk elemen yg mmbuatkan novel lbs2 jadik sgt best n tacing x dbuat dgn betol dlm muvi...

Malah, aku rasa la almost 70% part yg spatotnya jadik jln crita pon x dmasokkn kot dlm muvi 2..mmg sgt frust..karakter pelakon memasing nmpk lemah, x cukup menjiwai watak dlm novel 2..

sbnrnya xperlu pon nk watak yg cun melecun + ensem tahap gaban kalau memsg pndai menjiwai watak..tp aku memang sokong fazura..!!

(aku pn imagine watak kasyah 2 adlh AA sndiri..)

Post a Comment