There was an error in this gadget

Saturday, July 10, 2010

mintap maap? hm, sori... la....

antara benda paling payah yang aku sure korang nak buat ialah mintak maap! betul tak? hehe, jangan kencing la, sebab kimia manusia, part-part mintak maap ni ada payah sikit! ego, kerek, dan macam-macam lagilah yang menjadi punca korang, aku dan yang lain-lain tu cukup payah nak mintak maap bila dah buat salah! (jangan jawab di sini tapi jawab dalam 'cermin aku'!)

tapi, sebenarnya, mintak maap yang senang inilah sebenarnya menjadi kepayahan kebanyakan orang! (termasuklah aku) macam senyum gaklah! Bukan susah pun nak senyum! tapi, korang semua pun sure perasan punyer, berapa ramai manusia yang muka ketat, sendat, susah sangat nak senyum, macamlah senyuman itu korang kena bayar! hello bro, sis, senyum tu free la, allah bagi senyuman tu untuk ceriakan orang lain! susah sangat ke korang nak lebarkan mulut tu? ha? nanti bila dah kena stroke, mulut dah herot, nak gerak bibir tak boleh, baru korang nyesal, dalam hati sure berdetik: 'punyalah senang dulu aku gerakkan bibir, tapi aku jarang senyum! sekarang susah betuk aku nak gerakkan bibir untuk senyum?!' ha, masa ni baru tau nyesal!

so senyumlah! selagi kau senang nak senyum!

okey, yang ni pasal mintak maap! aku tau, cakap memang senang, tapi tak semudah melakukannya! bila dah buat salah, nak mintak maap, hehe, tepuk dada tanya selera, gerenti dalam hati korang sendiri dah jawab: 'mintak maap? hm, sori... la....'

cubalah korang mintak maap kat bos korang kalau dah buat salah! katakanlah korang dah terpecahkan barang ofis! bila bos tanya, korang siap tinggi suara pulak lagi tu salahkan barang tu kononnya diletakkan dekat tempat orang lalu-lalang! bukan ke allah bagi kau mata untuk tengok! yang kau pergi langgar 'benda' tu buat apa! bila kau dah 'menjawab' bos tadi tu yang dahlah bengang sebab barang ofis rosak, tengok perangai bongkak korang ni, terus naik lagi seratus tiga puluh lima persen kemarahannya! belum habis marah barang rosak yang tadi tu, naik lagi persen kemarahannya sebab korang bongkak! ha, nampak?!

apa salahnya bila korang dah rosakkan ajer barang ofis, terus ketuk bilik bos untuk mintak maap!
'bos... saya ni salah bos, saya pergi langgar tiang lampu kaca antik ruang tamu tu bos, memang saya ni bangang bos, sebab tulah saya tak jadi bos! saya jadi kuli je bos! tuhan bagi mata saya tak gunakan, punyalah cantik, punyalah besar tiang lampu tu walaupun diletakkan kat ruang tamu tempat orang lalu-lalang tapi nak bagi pelanggan nampak, saya pulak boleh langgar, sampai berkecai kaca antik tu berdera-derai! salah saya bos! maapkan saya bos! kalau nak potong gaji pun bos, apa boleh buat bos, you're the bos! sure tiga bulan gaji saya kena potong baru cukup nak ganti bos! makan sardin la tiga bulan saya ni bos!'

aku gerenti, terus layu jiwa bos korang tu! lima puluh persen api kemarahan sebab lampu antik tu pecah, sure terpadam! bila korang pulak mengaku kesilapan korang dan sanggup bertanggungjawab, hilang lagi dua puluh lima persen kemarahannya! silap-silap, kalau ada air mata mengalir sambil korang guling-guling merayu 'acah' nak cium kaki bos, sure bos kau maapkan dan korang tak kena marah dan tak payah ganti! tak perlu potong tiga bulan gaji, pun!

tapi, kalau sebaliknya korang berlagak ego, kerek, tak nak ngaku pastu salahkan lampu tu salah letak, sure korang kena maki-hamun, silap-silap itulah bulan terakhir korang kerja di situ!

macam bini aku, bila dah buat salah, dia terus mintak maap! dulu tak jugak! melawan jugak! aku dari marah sikit terus melenting ninja! tapi, bila dia tau, aku ni kalau dia mintak maap, silap jeling-jeling mata seksi, kelip-kelip mata, membibir manja, aku sure lemah bro! ni yang kacau ni! mula-mula tu bengang jugak dia main beli ajer apa dia nak! kalau nak perfume tu tak tanya terus beli, balik baru cakap!
'er, yang, tadi saya beli perfume la yang, wangi tau, yang....'
dalam hati aku sure cakap: 'ada ke perfume tak wangi?'
'tapi yang ni dia punyer 'pati' tau yang, mahal sikit....'
'berapa?"
'kalau perfume biasa tu dua ratus lebih boleh dapat... tapi yang 'pati' ni dekat nak lima ratus!'
terus langkah-langkah silat aku dulu yang aku belajar time kecik-kecik meresap dalam jiwa, menaikkan bulu roma panglima, kuda-kuda dah aku bukak, nasiblah bini sendiri! kalau tak kepala dah melayang dari badan!
'sori la yang, ek... saya patut call awak dulu, tapi... saya takut awak marah, tu yang saya beranikan diri beli dulu, lagipun kan yang, bukan untuk orang lain pun, untuk yayang jugak, kan, yayang yang nak bau! bini yayang jugak yang wangi... kan yang! kan! sori la yang....' masa nilah dia kelip-kelipkan mata, muncung-muncungkan bibir angelina jolie, belai-belai manja, terus aku longlai! dari nak marah, terus santai!

hampeh!

'er awak, budak-budak mana?!'
'er, tidur dah kut?!'

masa tu senyuman aku yang free allah beri tu lebar sampai ke telinga la jawabnya!

'mana bau perfume tu, meh saya bau! wangi sangat ke?'
terus bini aku dekatkan pipinya, tayangkan keharuman perfume 'pati' yang baru dibelinya!

'ak aa la, wangi giler! lain macamlah bau dia!'
'tulah yang, saya dah cakap ini 'pati' sebab tu wangi!'
'hm, bagus jugak awak beli yang 'pati' ni....' aku senyum tom cruise macam biasa! 'jomlah yang, malam-malam ni baru lepas hujan, jom kita ber'party'!'

masa tu muka bini aku mula panik, aku tarik tangannya, rebahlah dia ke dada!

malam tu aku betul-betul 'party'kan dia, ha, tulah lain kali pandai-pandai beli perfume 'pati'!

apa pun, kalau sedang marah sekalipun, bila orang yang bersalah tu mintak maap, aku sure, separuh kemarahan korang akan hilang....

so, belajarlah mintak maap, dan memaapkan....

2 comments:

AKO @ retna said...

klu minta maaf thru henpon or sms, erkk bole dikira pakai tak? adehh nk minta maaf depan2 ni yang mengeletar kepala lutut... nak nak bila mata bertentang mata.. aduhh klu org yg kita nak pi minta maaf tu ghope cam tom cruise, ok la juga! Mmg dan dan melutut terus.. hehee

Anonymous said...

baca pasal mulut herot... haha... aku pernah dapat satu mesej... nak kata kelakar pun kelakar gak sbb dia gertak supaya bersumpah... kalau tak nanti mulut kau berot, dia kata berot tapi tak cakap herot! kira2 seangkatanlah tu!
huhu... mau aku mintak maaf... sorrylah... aku tak salah, aku di pihak yang benar! dia yang salah, sumpah sana... sumpah sini... ntah2 nanti mulut dia yang berot! wakaka...

Post a Comment