There was an error in this gadget

Friday, August 6, 2010

semulia mana hati korang?!

ada ke semulia hati saidina abu bakar yang sanggup serahkan segala hartanya demi agama islam?! tak kut! hahaha! setakat derma pegang mock cheque besar-besar masuk suratkhabar, tak yah la!

aku nak kongsi satu kisah yang aku dapat dari e-mail beberapa tahun silam! member aku hantar pada satu pagi untuk menguji kemuliaan hati aku! memang menarik sangat artikel itu dan mungkin jugak korang pernah dapat e-mail yang sama! sampai aku menjadi pening nak pilih mana satu antara tiga....

kisahnya begini... (lebih kuranglah ek sebab aku ingat-ingat lupa)

bayangkan korang baru aje beli sebuah kereta baru, dan nak pindah masuk rumah baru, maka penuhlah bahagian tempat letak barang dan bahagian tempat duduk belakang kereta korang tu dengan beberapa barang yang korang nak sumbat kat rumah baru tu! ada pun ruang, hanya di tempat duduk sebelah pemandu, khas untuk seorang kawan korang tu duduk nanti! korang pun sedang dalam perjalanan untuk jemput seorang kawan yang nak tolong kemaskan rumah baru itu.

hari dah jauh malam, sekitar jam sebelas, hujan pulak tu turun dengan maha lebat sampai sukar nak tengok jalan. korang pun menuju ke sebuah perhentian bas tempat korang janji nak jemput kawan korang tu! tunggu punya tunggu tak jugak datang! call pun tak angkat! sure la korang dah kena kencing ni! dalam pada menunggu tu, korang ternampak ada tiga insan sedang duduk di perhentian bas itu menggigil kesejukan menunggu bas datang! yang dah lencun pun! jam dah sebelas lebih, dan tak tentu ada lagi ke bas yang akan datang?!

bila korang jenguk aje kat bus stand tu, berderau darah sebab lelaki yang sedang menggigil tu rupa-rupanya kawan lama korang kat sekolah rendah dulu yang bertahun-tahun tak jumpa! apatah lagi, dia jugalah yang pernah tolong korang dulu masa ada budak nak belasah! sampaikan korang rasa macam berhutang nyawa kat dia! sebelah kawan lama korang tu, menggigil pulak seorang wanita tua (terbayangkan mak korang kat rumah) yang kelihatan uzur dan separuh mati. yang perlu dihantar ke rumah sakit sebab keadaannya kelihatan sungguh lemah! manakala, di sebelah wanita tua itu, duduk seorang gadis jelita (dah lama korang jatuh hati kat dia ni) yang sering korang terserempak tapi tak berani nak tegur. kalau nak berkenalan, inilah masanya, apatah lagi kalau dapat tumpangkan dia! hm, sure ada chance jadi awek spesel!

masalahnya, siapa yang akan korang tumpangkan kerana hanya sorang aje yang boleh masuk? kawan lama korang yang pernah berjasa itu ke, wanita tua yang perlukan bantuan ke, atau korang sanggup terlepas awek cun yang sekian lama korang idamkan?

hehehe! semulia mana hati korang ek?! post pandangan korang kat bawah ni untuk sama-sama kita nilai kemuliaan hati korang tu....

18 comments:

Anonymous said...

wanita tua la....kita kene hormat pd yg tua kan apatah lg usianye dah mcm mak kita.....

Anonymous said...

x yah tumpangkan sape2 la..mesti diorang tunggu family/kawan yang akan jemput diorang..so jalan je terus..huhu... (sue)

izwannizam said...

kawan kita tu pasti fhm kalo kite pilih wanita tua tuh...lgpon die masih sihat sedangkan wanita tuh ntah brape lame lg die hidup
plus,pasti kite akan dpt awek yg lg cun n baek kalo kite xtumpangkn die pon as long as kita ikhlas bwk wanita tua tuh ke hospital
so,aku pilih wanita tue =)

nadirah daud said...

hmmm...aku pilih wanita tua tu kot..sbb x sampai ati rasenye...x pun aku punggah je barang lam keta aku 2,tggal jap kat bustop 2..then tumpang kan tige2..(nadira)

amalina afif afandie said...

mak cik tua. xsmapai hati kot.. tp smbil tu bole mnyelam minum air. mane la taw kot2 awek cun tu cair tgk korg tlg org tua. hehe.. kwn tu mesti faham nye..

Anonymous said...

ermm...same dgn nadirah daud. pilih tiga2 skali. tinggalkan brg2 yg beli utk rumah tu. Dlam hati berdoa semoga lps ni hidup terus diberkati...amin. -liizs

Wahidah said...

wanita tua tu jd pilihan..yg muda ade khudrat lg..

ahadiatakashah said...
This comment has been removed by the author.
ahadiatakashah said...

hehe, kalau pilih tiga-tiga dan tinggalkan barang-barang rumah tu habislah basah lencun dan rosak, rugi banyak tu, huhuhu!

topanbayue said...

hahaha..kol je ambulans sbb org tue tu dh nazak..sng ambulans angkut..

yg kawan lame ngn awek tu susah skit la..er..baik amik kawan baik yg nak tlg angkat brg tu nnti..

awek cun ni dimane2 leh carik..hahaha..ilang sorg,esok luse ade lagi..hehehe..

TituTita (Bukan Nama Sebenar) said...

kalau saya mula turun kereta tegur kawan lama tu borak2 sambil jeling awek cun tu, kemudian bertegur sapa dgn auntie yg dh kritikal itu , dan terus call ambulans, bile ambulans sampai suruh kawan lama tu naik skali temankan auntie tu sampai hospital dan cakap akan jemput dia di hospital, kemudian terus berkenalan dan hantar si gadis kerumah (ye lar dh malam kan, bahaya hehe) pastu pergi hospital, blanje kawan lama td dan sambung borak (mungkin kawan td bleh tolong pindah rumah skali ) buat baik dibalas baik :)

ketomei said...

Hehe... Mcm pernah kudengar story ni!

blackjane said...

kate pmpuan tua tu da nak mati, xkn nk biar lg n xkn la kawan tu xleh paham.. realitinye, klau terbentang pilihan ni, sy pilih utk turun n tegur kwn lame tu, pastu suh mber tu tggu jap n janji sy akn dtg blk lpas hntr org tua tu ke hsptl.

dh hntr, sy akn blk ke tmpt tu.. klau awek tu ade lg, tnye la dia plukn trnsport ke.. klau awek tu waras akalnye, msti dia akn tolak pelawaan tersbut (sbb zaman skrg ni mane leh sewenang2nya ikt lelaki yg kte x btul2 knal), melainkn klau dia btul2 in need. so, sy akn smbang2 ngan mber lame tu smpai la ade sumbody amek awek tu n stlh sure awek tu slmt berlalu, bru sy blah ngan mber lame sy tu.. klau x, lg skali mtk pemahaman mber lame tu utk hntr awek tu blk dlu la kot. huhu~

Anonymous said...

kuarkan semua brang dlm kete to dlu.. lepas to antar semua blik.. dah siap antar baru ambik brang

fath salle said...

better pilih nenek tu la , dah la tua , tgah mlm pulak tu . kalau mak korang yang kene , dah tentu meraung cri mak korang , ye dok ? ala setakat awek cun , mane2 leh cri , plus belum tentu korang tau dye dah berpunye ke belum , ye dok ? la kawan je kot , dye mesti paham keadaan makcik tu , takan nak pentingkan diri pulak en , so , better choose nenek tua :)

^t-rah^ (@_@) said...

biar je rugi..saya akan tinggalkan barang dan tumpangkan tiga2....

^t-rah^ (@_@) said...

aku akan col lori, punggah barang2 aku, pastu akn akn tumpangkan 3 3...

ajeE'BELLyza said...

4 me..susun betol2 semua barang2 tue supaya jadi kemas..slalu org beli barang main campak je kkt ruang die sbb tu nampak penuh..pas 2 mesti ade ruangkan..suh je semua naik pastu pangku la brang2 tu...sedangkn ade 3 org je yg menumpang...kan kan kan :p

Post a Comment